ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

Στο σχολείο μας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο διάφορες δραστηριότητες από τους μαθητές, πολλές φορές με συνεργασία των καθηγητών τους, αλλά και με εξωτερικούς φορείς. Εδώ θα βρείτε υλικό από δραστηριότητες των τελευταίων σχολικών ετών:

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2023 – 2024

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ: ΒΟΗΘΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ και ΒΟΗΘΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΥ

Στην τριήμερη εκδρομή που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρσ 4-6 Δεκεμβρίου, οι μαθητές των ειδικοτήτων είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το «Καραμανδάνειο» Παιδιατρικό Νοσοκομείο Πατρών.
Το 2ο ΕΠΑ.Λ Λαμίας ευχαριστεί θερμά το «Καραμανδάνειο» Παιδιατρικό Νοσοκομείο Πατρών για την υποδοχή που επιφύλαξε στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές, της ειδικότητας Νοσηλευτικής, του σχολείου μας.
Η ενημέρωση για τη λειτουργία του νοσοκομείου εκ μέρους του  κυρίου Καλλιανέζου Παναγιώτη, ο οποίος πρόθυμα απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών, ήταν κατατοπιστικότατη. Ακολούθησε ξενάγηση στις διάφορες κλινικές τόσο από τον ίδιο όσο και από την κυρία Λαλαγιάννη Γεωργία. Για όλους αυτούς τους λόγους η επίσκεψή μας κρίνεται άκρως εποικοδομητική.

 

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΒΟΗΘΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ

Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023 οι μαθητές της Γ’ τάξης του 1ου τμήματος Βοηθών Νοσηλευτών του σχολείου μας, συνοδευόμενοι από τους αρμόδιους  εκπαιδευτικούς επισκέφθηκαν την Κεντρική  Βιβλιοθήκη Λαμίας, που βρίσκεται στην οδό Αινιάνων 4.
Η εκπαιδευτική επίσκεψη διοργανώθηκε από τους εκπαιδευτικούς: Καραγιάννη Ελένη, Πρέντζα  Έμιλη,  Κλητοράκη  Βασίλη,  Τσιαντούλα Μαρία  και Κραββαρίτη Ελένη στα πλαίσια της  αξιολόγησης του σχολείου μας.
Σκοπός ήταν να παρακολουθήσουν οι μαθητές το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προετοίμασαν  οι υπεύθυνοι της Κεντρικής  Βιβλιοθήκης Λαμίας με θέμα «Ασκήσεις Διατροφικής  Ισορροπίας». Ο υπεύθυνος της βιβλιοθήκης, Κος Πιλάτος Σπύρος, ενημέρωσε τους μαθητές μας, με την χρήση και επίδειξη διαφανειών αλλά και με βιωματικές ασκήσεις.
Αισθανόμαστε, λοιπόν, την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους αρμόδιους της Βιβλιοθήκης της πόλης μας για την θερμή φιλοξενία τους αλλά και για την πληρέστατη ενημέρωση που έγινε στους μαθητές μας.

ΤΑΞΗ Α’: ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Στα πλαίσια μαθήματος προσανατολισμού, (κατά τη διάρκεια 2 σχολικών ωρών),  μαθητές της Α΄ τάξης, επισκέφτηκαν 2 εικαστικές εκθέσεις, τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023, συνοδευόμενοι από τις εκπαιδευτικούς Αθανασιάδου Σουζάνα και Παυλέτση Αλεξάνδρα.

Η πρώτη επίσκεψη έγινε στην κεντρική αίθουσα της Δημοτική Πινακοθήκης Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος», στην έκθεση «instincts» του ΣΚΕΤΚΕ, όπου παρουσιάζονται, ομαδικά, έργα 36 καλλιτεχνών.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο χώρο από τον Ιστορικό Τέχνης Κωνσταντίνο Μπουραζάνη κι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την πρόεδρο του ΣΚΕΤΚΕ, κα Βίκυ Βλαχογιάννη, για θέματα όπως τις πηγές έμπνευσης του καλλιτέχνη και τη διαφορά μεταξύ «αξίας» και «τιμής» ενός ζωγραφικού έργου. Από την συζήτηση αυτή προέκυψαν διάφορα ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τον καθένα που συμμετείχε.

Η δεύτερη επίσκεψη έγινε στον Πολυχώρο Genesis, στην έκθεση “Η ΛΑΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ” που διοργανώ- θηκε με αφορμή την συμπλήρωση 79 χρόνων από την απελευθέρωση της Λαμίας, από την γερμανική Κατοχή. Οι μαθητές  περιηγήθηκαν στο χώρο και στο χρόνο, ανακαλύπτοντας την ιστορία της Λαμίας και τον αισθητικό πλούτο της, σε 50 ζωγραφικά έργα του ζωγράφου Δημήτρη Κολτσίδα, σε  χαρακτικά και πίνακες που περιγράφουν την πόλη εικαστικά, από το 1900 έως το 1960: όλα εκείνα που υπήρχαν κι όσα κατάφεραν να διασωθούν μέχρι στις μέρες μας και συνθέτουν την εικόνα της σύγχρονης πόλης. Παράλληλα, συζήτησαν με τον καλλιτέχνη για τις τεχνικές κατασκευής των έργων του και κυρίως προσέγγισαν την ματιά του δημιουργού για το πρόσωπο της πόλης όπως τη διαμορφώνει η αισθητική και τα βιώματα του.

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2022 – 2023

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2022-2023 πραγματοποιήθηκε στο 2ο ΕΠΑΛ Λαμίας Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με τίτλο “Δραματική Τέχνη και αυτοεκτίμηση εφήβων κοριτσιών”.

Το πρόγραμμα ανήκε στη θεματική ¨Ψυχική υγεία- Συναισθηματική αγωγή-Διαπροσωπικές σχέσεις¨, όπως αυτή προτείνεται στον επικαιροποιημένο οδηγό σχολικών δραστηριοτήτων του Υπουργείου Παιδείας.

Κύριος στόχος του προγράμματος ήταν η βελτίωση της αυτοεκτίμησης μιας ομάδας μαθητριών της Γ’ τάξης.

Για την υλοποίησή του επιλέχτηκαν θέματα που απασχολούν και ενδιαφέρουν τις μαθήτριες σε αυτήν την ηλικία και σε συνδυασμό με διάφορες βιωματικές τεχνικές και μεθόδους της δραματικής τέχνης (ρόλο στον τοίχο, αυτοσχεδιασμός, καυτή καρέκλα, διάδρομος συνείδησης, δάσκαλος σε ρόλο κ.α) δόθηκε η ευκαιρία στις μαθήτριες να αλληλεπιδράσουν, να προβληματιστούν, σκεφτούν, να στοχαστούν, να προτείνουν, να δοκιμάσουν. Ως εκ τούτου, το συγκεκριμένο πρόγραμμα κρίθηκε τελεσφόρο και ευελπιστούμε ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα και στην επόμενη σχολική χρονιά να πραγματοποιήσουμε παρεμφερή προγράμματα.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ 

Παρουσίαση μιας εργασίας του χειρουργείου: Περιγραφή και επίδειξη των καθηκόντων των μελών της χειρουργικής ομάδας.

ΔΡΩΝΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ: Οι μαθητές του τμήματος Νοσηλευτικής.
ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΕΣ: Οι υπεύθυνοι καθηγητές.

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2021 – 2022

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 

Με την ευκαιρία της επετείου των 80 χρόνων από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, οι μαθητές του Τομέα Πληροφορικής στη Β’ τάξη ασχολήθηκαν με το θέμα, κατασκευάζοντας δικές τους ιστοσελίδες. Ενδεικτικά παραθέτουμε εδώ την αξιόλογη εργασία που πραγματοποίησαν οι εξής μαθητές:

Τζουβάρας Θανάσης, Τσιόβολος Γιώργος, Καζαντζής Χρήστος. Νίτσου Μαρία, Παναγιωτόπουλος Δημήτρης

Σύνδεσμος:

Γοργοπόταμος

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2018 – 2019

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ 

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

(Προβολή του Powerpoint)

(Δείτε το video)